Vad spenderar vi alltför ofta onödigt med pengar på? Och vad är egentligen bra och dåligt med snabba lån? Varför ökar antalet ansökningar om konsumtionslån i Sverige?

 

Ett sms lån hos Strandiafinans kan snabbt och enkelt täcka upp en tillfällig eller oförutsägbar kostnad. Du kan låna upp till 12 000 kronor och återbetalningstiden är på 90 dagar. Lånar du 8 000 kronor med en löptid på tre månader blir det en månadskostnad på 3400 kronor, för att göra ett enkelt räkneexempel. Det finns flera olika lånetyper i Sverige, några av dessa kan du lära dig mer om här bland annat.

 

Olika från bolag till bolag

 

Snabblånebranschen har varit starkt kritiserad för att den tillämpat höga räntor. Men sedan en ny lag trädde i kraft för ett tag sedan har de värsta exemplen försvunnit från lånemarknaden. Dessutom har bolagen bakom lånen blivit bättre på att tydligt redovisa effektiva årsräntor och annan information. I många fall är dock räntorna mycket höga. Mer om detta går det att läsa om i denna artikel från tidningen Dagens Nyheter.

 

Allt fler tar konsumtionslån

 

I SVT skrivs det om hur allt fler tar så kallade Blancolån, det är lån som inte har en säkerhet men som däremot tar höjd med en högre ränta. Varför många har börjat ta sådana lån beror bland annat på amorteringskravet och bolånetaket, för att ha råd med kontantinsatsen tar allt fler konsumtionslån.

 

Detta spenderar vi onödigt mycket pengar på

 

Men hur ska du göra för att förhoppningsvis slippa ta lån i framtiden? I en artikel i Allas tipsas det om en hel del olika strategier för att undvika onödiga vardagsutgifter. Det handlar om att jämföra och se över dina försäkringar, ditt elavtal, dit bredband och ditt telefonabonnemang. Det vi lägger ner pengar på, ofta helt i onödan, är bland annat förseningsavgifter, oanvända och bortglömda abonnemang, lunch ute, flaskvatten, matsvinn, köpkaffe, oanvända gymkort och impulsshopping.

 

Det drar lätt iväg

 

I Veckans Affärer skriv det även om hur det kan bli en dyr affär att gå över gränsen för den mängd mobildata som ingår i ditt abonnemang. Plötsligt har du köpt dig data och efter några snapchats behöver du köpa dig mer. Försök i stället att använda WiFi så mycket som möjligt.