Ingen kan säga något om att bostadsmarknaden är på sitt max just nu och många undrar hur länge dessa priser, främst i Stockholm, kan hålla i sig. Från och med augusti kommer det gälla amorteringskrav på nya bostäder meddelar Finansinspektionen, men byter man bank kan man komma undan kravet.

10602140--Ja, det är mycket som är osäkert just nu när det kommer till bostäder och vad som gäller när de nya amorteringskraven kommer träda i kraft i augusti. Några som är kritiska är mäklarsamfundet och några som är nervösa är spekulanter om man ska vänta eller slå till på en bostad nu. det var i höstas som Finansinspektionen gick ut med att man måste införa ett amorteringskrav för att hushållen skuldsätter sig allt mer, vilket resulterar i en negativ trend som kan få jobbiga konsekvenser. I en artikel från SvD kan man läsa att det råder stor kritik hos Mäklarsamfundet och menar på att förstahandsköparna kommer att få det ännu jobbigare med att komma in på bostadsmarknaden. Även om amortering handlar om att man betalar tillbaka till sig själv så blir det varje månad en extra utgift och även något som bankerna tar hänsyn till att man ska ha råd med när de ger lånelöfte. Många anser inte heller att det är märkbart det man betalar i amortering.

Vana att låna pengar

När det kommer till att låna pengar är det något som är självklart för de flesta människor som vill ha en sådan bra livsstil som möjligt. Och även om man måste ha 15 % av bostaden i kontantinsats kan man låna dessa pengar på andra håll. Exempelvis på www.springfinance.se kan man låna pengar till ett belopp på 350 000 kronor. Viktigt att tänka på är att det är just lånade pengar och att man ska ha en bra återbetalningsplan. Vad som kommer ske är att allt fler kommer låna till kontantinsatsen och sedan bli tvungna att även amortera av sitt lån, något som inte kommer gynna framförallt yngre bostadsköpare. Den största vinsten och tryggheten kammar bankerna in som försäkrar sig om att få in mer pengar. För om det är något som alla människor behöver så är det tak över huvudet och då kan man gå långt för att se till så man får det. Amortering ligger på mångas läppar just nu men vad många undrar över, främst om man bor i storstäder, är de otroligt höga priserna och hur länge det kan tänkas hålla i sig. Kanske kommer priserna att sjunka när amorteringskravet införs? Eller så blir ännu mer skillnader i samhället.

Fakta om amortering

  • De nya reglerna kommer att gälla från och med första augusti 2015
  • Om hushållen har lånat mer än 70 % av sin bostad kommer de bli tvungna att amortera.
  • Amorteringsgraden är 2 % årligen på sitt lån
  • Under 70 % behöver man amortera 1 % av bostadslånet tills man kommit under hälften av marknadsvärdet.
  • Man måste amortera om man ska ta ett nytt lån, men byter man bank och med det får nytt lån behöver man inte börja amortera.

Mer frågor och svar om amortering går att läsa på Helsingborgs Dagblad.