Att köpa en ny bil är dyrt. Och man brukar säga att en nyköpt bil förlorar en tredjedel av sitt värde så fort den lämnar handlarens parkeringsplats. Och om jungfrufärden är den dyraste i en bils liv – varför ska du då frivilligt ta på dig att betala för den? Med andra ord kan det vara en god idé att istället investera i en begagnad bil. För att du ska få bästa möjliga deal har vi listat lite information som kan vara till hjälp i köpet av en begagnad bil.

Viktigt att tänka på

  • Ha koll på marknaden. Genom att använda dig av sajter som http://bilweb.se/handlare kan du enkelt jämföra olika erbjudande och få en bred översikt av vilket utbud som finns.

 

  • Tänk noga på ditt val av handlare/förmedlare. Mellan 2014 och 2016 ökade anmälningarna inom motorområdet på Allmänna Reklamationsnämnden med nästan 20 procent. Därför är det viktigt att du väljer ett alternativ som känns säkert och seriöst då du köper din bil.

 

  • Provkör ordentligt. Det är viktigt att undersöka huruvida bilen du vill köpa är i det skick som den uppges vara. Att alla dess funktioner är i ordning och att den inte har några fel – varken synliga eller dolda. Om man känner sig osäker är det möjligt att ta hjälp av ett bilprovningsföretag.

 

  • Betala inte någon annans skulder. Innan du köper en begagnad bil är det en bra idé att kolla upp om det finns några skulder kopplade till bilen. I form av till exempel obetalda böter eller skatt. Även om du köper genom en handlare, och inte av privatperson. Be säljaren logga in på Transportstyrelsens hemsida och visa att det inte finns några skulder knutna till bilen. Dubbelkolla även hos kronofogden, för att se att ett indrivningsärende inte har påbörjats.

 

  • Häng med i fordonspolitiken. Efter den 1:a juli 2018 kommer till exempel fordonskatten att påverka marknaden för dieselbilar. Bland annat eftersom företagen beräknas välja bort tjänstebilar med dieselmotorer. Och det kommer bli möjligt att fynda större dieselbilar till billiga priser.

 

Med dessa tips i bakhuvudet har du alla förutsättningar som krävs för ett lyckat och prisvärt bilköp.