Att pensionsspara är ett sparande som många brukar skjuta upp till framtiden. Dock är det något som kan stå en dyrt, då det är bättre att börja spara tidigt då man annars kan få betala mer sen på äldre dagar. 

Pengar ekonomi svenska kronor sedlar myntDet är ett riktigt pussel för hur man ska få ihop sitt sparande på bästa sätt. Vi har tidigare skrivit om att man kan välja att spara i fonder och att man ska välja ett sparande som känns bra för en själv. Men, vad som är viktigast av allt är att man börjar att spara. För att man ska få ut så mycket som möjligt är det bra att man börjar spara i tid skriver Aftonbladet.se. Att skjuta upp sitt sparande leder inte till något gott, även om det känns bra i stunden och att det kan vara svårt att tänka långsiktigt.

Låt inte framtiden lida

Ska man komma upp i en miljon kronor måste en 45-åring sätta över dubbelt så mycket pengar som en 225-åring för att man ska komma upp i samma summa. Man kan då enkelt dra slutsatsen att det är smartast att sprida ut sitt sparande, för även om man inte spar enorma summor varje månad så tickar det på under åren och blir en fin summa till slut. För att man ska börja spara har Aftonbladet i deras artikel även tre tips som får en att komma igång med sitt sparande:

Det viktigaste är att börja. Sluta förhala och acceptera att det kanske helt enkelt inte kommer att kännas roligare att börja spara längre fram.

Gör en stående överföring från ditt lönekonto till en eller flera fonder direkt när du får din lön. Då vet du att det faktiskt blir av.

Ta hjälp av något verktyg för att jämföra fonder.