Den senaste tiden har Skatteverket förlorat en rad uppmärksammade domar. Sverige behöver ett skatteverk som tar objektivitet och svensk lagstiftning på allvar, skriver Gabriel Urwitz, ordförande för Svenska
riskkapitalföreningen. (Dagens Industri). Det var dessa inledande ord som fick Raoul Smitt från Advokatbyrån med samma namn – att gå i taket, och i en debattartikel uttrycka att “Riskkapitalföreningens ordförande visar en grundläggande okunskap om skattelagstiftningen”. Och kampen är igång. Men detta är inte vad vi ska prata om (men självklart är du välkommen att följa den, du hittar mer om den under skatterätt i Dagens juridik) .

http://www.dreamstime.com/-image18233126Det vi ska tala om är det faktum att det finns mängder av svåra ord och begrepp att förstå när det kommer till Skatteverket, lån och allt som kommer med detta. Det leder lätt till att många känner sig dumma när de sitter hos banken och pratar eller av någon anledning hamnar i en diskussion om ekonomi. Istället för att avslöja sin dumhet, väljer man då att inte svara utan istället låtsas förstå alternativt hålla sig utanför. Men att göra så kan skada sig – speciellt om det är ens egen ekonomi som står i fokus. Därför kommer här en mindre lista på ord som kan dyka upp – så att du lättare ska förstå vad ditt lån innebär:

Amortering: När du tar ett lån och inte kan betala allting på en gång måste du amortera. Det är alltså ett finare ord för avbetalning.
Ränta: Lånar du pengar av banken lägger de på en ränta på din amortering, din avbetalning. Den summan de lägger på kallas för ränta och räknas oftast i procent (du ska betala 2% i ränta av ditt lån på 10 kronor)
Effektiv Ränta: När du tar ett lån kan andra kostnader utöver amortering och ränta tillkomma, exempelvis administrativa kostnader. Den effektiva räntan är den totala summan som du ska betala.
Skatterätt: Den del av juridiken som behandlar lagar och regler som reglerar den offentliga sekttorns beskattning av privata sektorn.
Riksbanken: Sveriges centralbank som ansvarar för penningpolitiken och försöker hålla ett fast penningvärde. Riksbanken strävar även mot att främja ett säkert betalningsväsende.
Riskkapital: Ett samlingsnamn för kapital som riskeras vid investeringar.