För många är det samma sak varje år. Glada tider över jul, ångest lagom till januari.danskpoker.info Året börjar inte bra, ekonomin går inte runt. Det är vanligt, mycket vanligt. I och med de många utgifterna över jul är det många som står med tomma fickor i januari och februari. Och det är även då många hamnar i en skuldfälla. I samband med att pengarna tar slut tar man lån, snabb- och smslån, men en så pass hög ränta att när det är dags att betala tillbaka pengarna finns det återigen inga pengar kvar. Det blir en ond cirkel.

I en artikel från SvD skrev man förra året om den tuffa månaden efter jul, samt ger tips hur än kan klara januari. Och det kan vara smart att redan nu i december börja planera för den kommande månaden. För det första kan det vara smart att se över julklapparna du planerar att handla. Det finns mycket att fynda för ganska lite pengar, som ändå kommer till ett bra pris. I en artikel från Expressens Leva & Bo har man lyft 15 julklappstips under 200 kronor och du kommer säkerligen att bli imponerad över vad du hittar. Även Aftonbladet har en liknande artikel. En annan bra idé kan vara att gå ihop med sin familj och vänner och helt enkelt välja bort julklappar. Vi lägger otroligt mycket pengar på julklappshandeln varje år och du kommer snart att se att fler än du kan må bra av att inte lägga för mycket pengar på julklappar.

När januari kommer

Efter julen och om du har lyckats spara lite pengar kan det vara bra att komma ihåg att januari kan kännas extra lång, eftersom decemberlönen ofta kommer tidigt. Försök att göra en budget och se över hur mycket pengar du kommer att kunna göra av med varje dag och varje vecka. Och om pengarna ändå tar slut, om det är veckor kvar till lön och du inte har råd att köpa mat bör du undvika i största mån att ta lån. Det är mycket bättre att se över vad du har att sälja, exempelvis kläder, möbler eller smycken. Kolla upp vad det är för guldpris, så ser du snart hur mycket du kan få bara genom att sälja ett halsband. Tänk igenom vad du har i garderob och hemmet och vad du använder och inte. Det är bättre att sälja sådant som bara ligger och skräpar istället för att låna pengar som du snart måste betala tillbaka.