Idag skriver vi om försäkringar och huruvida dessa ibland är väldigt nödvändiga att teckna, men i andra fall totalt onödiga, vi skriver även om var du kan jämföra priser på sådana.

Affärsman och -kvinna teckningI DN kan vi läsa att resebolag ibland säljer en helt onödig försäkring till de som köper biljett, bland andra Svenska Resegruppen. Det är en så kallad konkursförsäkring som säljs, en onödig försäkring eftersom kunderna ändå omfattas av den så kallade resegaratilagen. Det är alltså inte nödvändigt att köpa till en sådan försäkring för enligt resegarantilagen så måste den som marknadsför eller säljer paketresor ändå lämna en så kallad resegaranti till Kammarkollegiet, i alla fall om man köpt en paketresa och bokat både flyg och hotell via samma sajt. Så trots en skyldighet från researrangörens sida att ställa en resegaranti, är det inte alla som gör det. På Kammarkollegiet kan man se vilka som ställt garantier

Ja försäkringar hit och dit kan vara litet av ett gissel ibland, det är ett rent virrvarr av olika erbjudanden och man vet inte alltid vad som är bra att ha eller helt onödigt. Via Zmarta kan man både jämföra och hitta det billigate vad gäller just försäkringar, men även lån.

Dyrt utan hemförsäkring?

Något som man bör tänka på är att det ibland kan bli väldigt dyrt utan en försäkring, det gäller att se över vad som gäller ifall just olyckan är framme. I SvD kan vi läsa att huvudregeln är att man alltid tecknar en hemförsäkring, en försäkring som täcker skador på egendom och som gäller som reseförsäkring i 45 dagar, samt för en hyresgäst som blivit skyldig att betala skadestånd. Det kan vara lättare än man tror att faktiskt bli skadeståndsskyldig, och det kan röra sig om ganska stora summor om man till exempel orsakat en brand i en bostadsrättsförening. I en hemförsäkring ingår även ett så kallat litet rättsskydd som just skyddar om det blir en eventuell rättstvist, det betalar därmed advokatens arvode, något som kan kosta en hel del.

Om man således planerar att hyra ut sin bostad i andra hand bör man klargöra försäkringsläget för sin hyresgäst, oavsett om man valt att försäkra bostaden eller inte. Redan när man alltså skriver ett avtal med hyresgästen som ska hyra i andra hand, ska man skriva att hyresgästen är skyldig att ordna ett eget försäkringsskydd, för att på så sätt täcka upp för eventuella kostnader efter skador.