Inför ett tecknande av lån
 

Vad är det bra att du tar reda på om ett lån och en tillhörande långivare innan du tecknar upp dig för ett lån? Bland annat om det finns extra kostnader som inte syns direkt, samt vad lånet i realiteten kostar dig.

Funderar du på att låna utan uc? Då kan det vara bra att läsa igenom vad som är viktigt att tänka på innan du ansöker om ett lån.

När du ska ta ett lån

I en artikel i Expressen går det att läsa om vad vi svenskar lånar mest pengar till. På första plats kommer lån för köp av bil, med 60 procent. Därefter följer renovering hemma, betala av andra lån, köp av annat fordon, semester, renovering av fritidshus och lån för köp av båt. Men innan du ansöker om ett lån är det viktigt att göra lite research, både om lånet i sig men inte minst om långivaren. Du kan bland annat utgå från följande frågor att besvara när du står inför valet och kvalet att acceptera ett lån:

  • Får du lösa lånet i förtid eller delamortera utan att betala extra? Du kanske blir erbjuden ett lån med bättre villkor. Då kan det vara ekonomiskt att byta.
  • Finns det några dolda kostnader i form av aviavgifter eller liknande? Kan du betala med autogiro utan extra kostnad?
  • Vad händer om du blir långtidssjuk eller arbetslös? Kan du teckna en försäkring mot det?
  • Kostar det något att ansöka om lån? Detta ska du aldrig acceptera.
  • Är långivaren med på svarta listan? Kolla den först innan du skriver på.
  • Är långivaren registrerad och anmäld hos Finansinspektionen? Det måste den vara, för din och dina pengars skull. Se om de har en adress telefonnummer och människor som arbetar där.
  • Vad händer om du skulle glömma betala eller betala för sent? Många långivare har bra villkor för den som alltid är i tid, men kan ha förseningsavgifter.
  • Vet du vad ditt lån kommer att kosta dig? Lägg ihop alla kostnader och ta en sista funderare om det är värt det.

Källa: Expressen

Läs på om långivaren och erbjudandet

När du ska låna pengar, oavsett summa, är det bra att läsa på vilken typ av lån som passar ändamålet och dig. Prata även med flera långivare och banker för att jämföra lånen, villkoren de kommer med och kostnaderna. Glöm heller inte att du ska få förhandsinformation innan du lånar pengar och det ska ske i ett så kallat SEKKI-formulär, i god tid innan du tecknar dig för något lån. Banken eller långivaren ska dessutom förklara för dig vad lånet innebär. Med andra ord är det viktigt att du själv läser på vad för olika nackdelar och fördelar det finns med lån, långivare och olika erbjudandet med tillhörande villkor. Mer om allt detta kan du läsa om här i en informationsartikel på Hallå Konsument.

I en annan artikel i Aftonbladet går det desssutom att läsa om olika typer av lån och dess karaktäristika. Det är allt från smslån till privat- och billån. Mer om det hittar du här.