Ett misstag som många företag gör när det är dags att ta lån eller utnyttja andra banktjänster är att gå direkt till den bank de redan använder utan att först jämföra vad de olika bankerna kan ge för fördelar.

När det kommer till små och stora företag är det alltid bra att öka sin likviditet och ett knep är genom factoring. Factoring innebär att ett finansbolag eller en bank erbjuder företaget att sälja eller belåna sina fakturor vilket är en perfekt lösning för det nystartade företaget som på så vis vill öka sitt rörelsekapital. En annan fördel är att factoring är ett alternativ mot traditionella banklån och innebär på så vis att factoringtjänster skyddar företag mot de kreditrisker som finns medräknade i vanliga lån. Vidare är denna typ av bransch på frammarsch så en bra idé är att jämföra de olika finansbolagen innan man gör ett slutgiltigt val av factoringbolag.

Varför factoring?

Ett faktum är att ju bättre likviditet ett företag har desto bättre affärer blir genomförda och därigenom är factoring ett bra alternativ för företagen att utöka just rörelsekapitalet. Fler argument behandlar betalningsväntetiden på en faktura. Genom att sälja sina fakturor till ett stort finansbolag får företaget fortare in pengar och behöver inte vänta på att kunden ska betala in fakturan utan transaktionen sker så fort fakturan inkommer finansbolaget. Vidare innebär finansbolagets köp av fakturan även att det nu är finansbolaget som tar över kreditrisken som medföljer. Sålunda kan positiva aspekter av factoringbolag även understrykas vid dess provision som oftast ligger på mellan 4-6 % vilket innebär att företaget som anlitar deras tjänster inte behöver göra större förluster.

Varför jämföra?

Först och främst är det viktigt att jämföra olika banker, finansbolag och leasingbolag av den enkla anledningen att det är genom jämförelse som man kan se vilket bolag som kan ge ens företag de bästa erbjudandena. Vidare kan en jämförelse även påvisa olika kostnader som inte syns lika tydligt annars och bara där igenom kan företag spara in miljonbelopp på att anlita rätt bolag.