Julklappar och julgåvor till kunder och anställda – vad finns det att tänka på när det kommer till detta?

Vad kan man ge sina anställda eller kunder i julklapp egentligen? Julgodis, gåvokort, paraplyer, kläder och annat med ditt varumärke på kanske? Allt sådant kan du formgiva och beställa på brandnewprofile.com. Med lägsta prisgaranti och snabb leverans.

Julgåvor till anställda

julklappSkatteverket går det att läsa mer om hur julgåvor som arbetsgivare ger sina anställda ska vara värda högst 450 kronor för att vara skattefria för den anställda. Julbord är även det en förmån som är skattefri om det är fråga om en personalfest och inte en kundrepresentation. Samtidigt får det inte handla om rena pengar, det måste vara en gåva, som inte heller kan växlas in till pengar. Om det ÄR pengar, en check eller kanske en postväxel, ja då slutar skattefriheten att gälla direkt och det oavsett storleken på beloppet som ges.

I Privata Affärer går det att läsa om hur det blir allt mer vanligt att arbetsgivare skänker pengarna till en ideell verksamhet i stället för att ge julgåva eller julklapp till medarbetare. Om det är arbetsgivaren som skänker bort pengarna på begäran av de anställde, då är det den anställda som får betala skatt eftersom värdet jämställs med kontanter som den anställde gett bort. Men om det i stället är arbetsgivaren som på eget bevåg ger bort pengar i välgörenhet för företaget och de anställda, då uppstår ingen beskattning hos de som är anställda. Men i det fallet kan i stället inte arbetsgivaren göra något avdrag för julgåvorna.

Julklapp till kunder?

En arbetsgivare kan faktiskt ge bort julklappar till sina kunder, men det på vissa grunder. Det ska vara i samband med representation och för att kunna dra av kostnaden för denna julgåva krävs det att en affärsförhandling pågått vid själva representationstillfället. Dessutom är avdraget i dagens läge rätt så begränsat, bara 180 kr exklusive moms per person. Och se till att vara försiktig med dyrare gåvor, dessa bedöms lätt som en muta.

Ikea brukar alltid uppmärksammas i media för sina julklappar till anställda. Så även i år. Det är sammanlagt en miljard som delas ut via bolagets lojalitetsprogam och de anställda kan se framemot 14 800 extra kronor i lön i december. Den årliga julbonusen med andra ord. Mer om detta här.