När du köper en begagnad bil finns risken att du inte får det du betalar för. Därför är det viktigt att vara införstådd med vad du ska kolla extra på vid ett köp. Rost, bromsar och antal mil som bilen gått är exempel på detta.

Om du går i tankarna att köpa bil men inte vill köpa en helt ny så kanske du känner dig vilse bland annonser och bilhandlare. Du kanske undrar om det ens går att få en bra bil till ett billigt pris. Svaret är ja. Det finns många begagnade bilar som kan vara väl värda sitt pris, men det gäller att veta vad man ska kolla efter för att inte köpa grisen i säcken.

Hur du väljer rätt

Kolla helst inte för mycket på det yttre, utan välj en bra bil som håller måttet när det gäller följande principer. Färg och inredning går alltid att ändra efterhand relativt billigt, finns det däremot mängder av dold rost så kan det bli en riktigt dyr historia. Till att börja med så ska bilen vara besiktigad och gärna nyligen då detta minimerar riskerna för dolda fel. Finns rost så får du vara beredd att laga denna, antingen genom att göra det själv eller anlita en mekaniker. Det allra viktigaste är då att de bärande delarna på bilen såsom underrede och hjulhus är rostfria eftersom detta kan bli väldigt dyrt eller omöjligt att laga.

Provkör, jämför och fundera

Bromsarna är såklart viktigt att de fungerar bra. Var därför inte rädd för att provköra bilen en längre sträcka och ge bromsarna ett rejält test. Det bästa är att kolla efter en bil där man nyligen bytt bromsarna, då detta ökar bilens värde avsevärt. En viktig faktor att väga in är också hur långt bilen gått. En bil som gått långt och inte har bytt bromsar eller andra delar någon gång kommer med all säkerhet snart att behöva det. Det bästa du kan göra är att ställa många frågor och jämföra med andra bilar i samma prisklass.