Vad händer om man med ett extra lån på bostaden utlöser amorteringskravet? Det kan göra så att det blir flera tusen mer att betala av på huset i månaden. Hur kan man undvika att utlösa detta? Här tipsas det om alternativa vägar att gå samt om hur du gör en omvärdering av bostaden för att se hur mycket den är värd. Har du tur har den ökat i värden och då kan du belåna bostaden mer för en renovering, utan att överskrida lånetaket för amorteringskravet.

121001-hammerMånga blev förskräckta förra våren då det nya amorteringskravet närmade sig med stormsteg, något som bland annat rapporterades i en artikel i Sydsvenskan. Nu är det helt trätt i kraft och laga gällande. Men hur påverkar det egentligen de som redan hade lån på sin bostad?

I Expressen går det att läsa om hur den som till exempel vill renovera sitt badrum eller byta de gamla takpannorna mot nya, fräscha bör överväga att värdera sin bostad. Detta för att undvika att amorteringskravet kanske utlöses, något som skulle kunna öka månadskostnaderna med flera tusen kronor varje månad. Det är nämligen så att alla som tecknar lån med en belåningsgrad över 70 procent måste amortera minst 2 procent och de med en belåning mellan 50 och 70 procent enligt lagen måste amortera minst 1 procent. Men som nämnt så kan även de som är nöjd och tillfreds med sin bostadssituation komma att beröras av tvånget på amortering.

Fördubbling av bostadsutgifterna

badrum renovering kakelSka du fixa ditt badrum? Eller renovera köket och byta golv? Med ett till lån kronor kan bostadslånet utlösa amorteringskravet, något som kan ge ökade kostnader på flera tusen kronor i månaden. Detta i sig kan alltså fördubbla bostadsutgifterna, och det ganska rejält. Därför är det, innan du tar ett eventuellt lån, bra med en bostadsvärdering. Då vet man med sig var man ligger i förhållande till de nya reglerna som berör just lån och bostad. Ligger man nära taket i amorteringsreglementet kan det i stället vara en mycket bättre idé att ta ett snabblån på upp till 15 000 kronor och betala av det under året. Viktigt att tänka på dock är att inte låna i onödan utan att utgå från sin egen ekonomiska sits och dessutom läsa på om räntorna innan man kritar på något. Kontakta vidare ett bankkontor för att få bostaden värderad så kommer en så kallad värderingsman och gör en värdering av bostaden.

Mer om amorteringskravet i sin helhet kan vem som helst läsa mer om på Finansinspektionens hemsida. Där står i ett pressmeddelande bland annat följande:

  • Amorteringskravet utgår från marknadsvärdet på bostaden.
  • Huvudprincipen är att omvärdering av bostaden som kan ligga till grund för att räkna om belåningsgraden endast får ske vart femte år.
  • Omvärdering får även ske om det skett en avsevärd värdeförändring av bostaden av en annan anledning än den allmänna prisutvecklingen på bostäder.
  • Renovering av enbart kök eller badrum eller tillbyggnad av balkong anses till exempel i normalfallet inte ge en avsevärd värdeförändring
  • För hushåll som redan i dag förvärvat sin bostad gäller att omvärdering av bostaden får ske i samband med att ett hushåll för första gången utökar sin belåning efter att amorteringskravet börjat gälla.