Det är många som oroar sig över sitt pensionssparande, och sedan finns det många som inte ens har ägnat det en tanke. Men oavsett hur mycket vi bryr oss eller inte, och oavsett vilken tid i livet vi befinner oss i, så verkar många tycka att det är svårt att veta hur man bäst lägger undan pengar till sin framtida pensionstid. Det finns flera olika vägar att gå, och det kan variera vilket sätt som är bäst för just dig.

Tidigare pensionsåldrar kräver mer planering

1137823-happy-senior-couple-in-the-parkEnligt en undersökning som Nordea har gjort så vill 43 % av svenskar i åldrarna 50-64 pensionera sig före 65 års ålder.  Kanske har många börjat inse att man vill lägga sin tid på annat än arbete, som barnbarn eller friheten att inte längre ha egna barn hemma. Många kanske har tröttnat på att slitas ut av det ständiga arbetet och slitet. Men för att kunna få en fin pensionstid där man kan fortsätta leva under ungefär samma levandsstandarder som förut så kräver det att man har planerat för framtiden.

Beror på din månadslön

Enligt en artikel i Svenska Dagbladet kan den som tjänar över 27 400 i månaden förlita sig på att det lönar sig att binda pengar i ett pensionssparande. Den som tjänar under 27 400 i månaden kanske däremot inte tjänar på att binda sina pengar i ett avdragsgillt pensionssparande. Anledningen är att de som tjänar under 27 400 bara betalar kommunalskatt, och därmed blir det en riskfaktor eftersom kommunalskatten antagligen kommer att höjas i framtiden och därmed förlorar man på det när man sedan ska ta ut pengarna vid pensionen.

Lång sparhorisont med fonder

Att spara på egen hand i fonder är ett utmärkt alternativ för den som inte bara vill månadsspara hos pensionsbolag. Med hjälp av till exempel aktieinvest kan man få hjälp med att placera pengarna i fonder och aktier, och de kan hjälpa till att se hur man får ett så bra och långsiktigt pensionssparande som möjligt.

I en artikel i Dagens Nyheter skriver man om att det är bra att hitta en plattform med stort utbud av fonder. Det är också en god idé att investera i en stor andel aktiefonder, trots börskrascherna som inträffat de senaste tio åren, eftersom det ändå är ett långsiktigt sparande och därmed kan marknaden för aktier repareras under tiden du sparar. Även Helsingborgs dagblad skriver i en artikel att det är dags att tänka om när det gäller pensionssparandet. Man kan inte längre förlita sig på det traditionella, avdragsgilla sparandet, eftersom avdragsrättens reduceras och så småningom ska försvinna helt.

971523-child-saving-moneyBörja spara tidigt

Det klassiska tipset man alltid får när man pratar om pensionssparande: börja i tid. När man är ung och försöker komma i på arbetsmarknaden och redan har det knapert med ekonomin som det är, så känns det kanske inte alltid så lockande att lägga undan pengar till pensionen. Den känns ju så långt bort, och man har knappt insett att man en dag kommer att bli gammal. Men när pensionen väl kryper närmare kommer man att tacka sitt unga jag som faktiskt sparade sina surt förvärvade pengar till en skön tid i livet då tempot dras ner och man kan unna sig att leva lite för sig själva för en gångs skull.