Det blir allt vanligare att svenskarna byter bank. Det kan finnas flera anledningar till detta, men ett viktigt skäl är att de väljer att samla sina lån hos en aktör. Det är ett enkelt sätt att sänka sina lånekostnader, och det går alldeles utmärkt att samtidigt vara kund hos andra banker, exempelvis för att investera i aktier utan onödiga avgifter.

Genom att samla lån hos Lendo får du tillgång till uppgifter om vad det skulle kosta dig om du samlade dina lån inte hos en finansiell aktör, utan en jämförelse av minst 25 olika banker och deras villkor. Både stora banker och små nischbanker ingår i Lendos jämförelse.

Det är inte ovanligt att svenskar byter bank. En femtedel av svenskarna har bytt bank – helt eller delvis – under de senaste tre åren, skriver Breakit. Tidigare kunde man få lägre kostnader om man samlade alla sina banktjänster hos en och samma aktör. Idag är detta inget som intresserar bankkunderna. De vänder sig till nischbankerna i allt större utsträckning, för tjänster som fondsparande, eller aktier. Däremot har nischbankerna inte lyckats locka till sig bolånekunderna, åtminstone inte ännu.

Lönar det sig alltid att byta bank?Rött hus med vita knutar

Om du upptäcker att du skulle få bättre villkor genom att byta bank, gör inte bytet direkt. Kontakta först din nuvarande bank, för att se om du kan få bättre villkor genom att inte byta. Det rådet ger Henrik Braconier på Finansinspektionen till Svenska Dagbladets läsare. Enligt honom tjänar bankerna stora pengar på framför allt bolån, och det är dags för konsumenterna att sätta lite press på bankerna. En av de aktörer som tjänar på bolånen är statliga SBAB, vars utlåning ökade under första kvartalet 2018.

Redan idag ser vi vissa tecken på att uppstickarna har gjort att konkurrensen ökat, och att bankernas bolånemarginal har minskat något. Än så länge har dock de stora bankerna mer än 75 % av bolånemarknaden, och det är inte säkert att en mindre bank är det bästa valet för just dig. Bara genom att jämföra, exempelvis med hjälp av Lendos tjänst, kan du hitta den bank som ger de bästa villkoren för dig om du samlar dina lån. Du kan fortfarande ha kvar ditt fond- eller aktiesparande hos en liten bank.