Vad är skillnaden mellan det lån vi kallar för snabba och de vi benämner som smslån? Det finns en del olikheter som är väldigt viktiga att ha koll på. Inte minst för att du som konsument ska förstå risker och kunna påverka din ekonomiska situation.

söka lånBranschen för snabblån växer sig allt större, enligt en artikel i Dagens Nyheter. Dock verkar det som om många har svårt att skilja mellan sms- och snabblån. Dessutom florerar det flertalet rykten som är nödvändiga att slå hål på. ”Vad är sant om smslån?” är en välskriven artikel som förklarar att smslån och snabblån i själva verket är en benämning som innefattar produkter med helt olika upplägg, kostnadsutveckling och aggressivitet.

Där går det bland annat att läsa om hur:

  • Ett snabblån har längre löptid än smslån, som medför ett lugnare avbetalningstempo.
  • Ett snabblån har lägre årsränta än smslån, som medför lägre ordinarie priser och mindre aggressiv kostnadsutveckling.
  • Ett snabblån har en tydlig avbetalningsplan redan från början, som ger bättre villkor för kunden som slipper kostsamma förlängningsavgifter.

Det finns alltså anledning att skilja på de två lånen, eftersom de är så pass olika. Det är också av vikt att förstå skillnaden mellan olika typer av upplägg, inte minst som konsument. Vidare bör man vara medveten om att ett snabbt lån alltid är en kortsiktig lösning, det bästa är att spara pengar för att klara sina utgifter – även de oförutsedda. En engångskredit kan vara den snabba och bästa lösningen i många fall, men ta det som en nödlösning och gör det inte alltför ofta. Bra att veta är också att ett snabblån är en kredit som beviljas utan garantier och borgenärer, det finns alltså ingen säkerhet för låneföretaget i fråga, därför är risken lite högre än med andra lån på marknaden.

Ta kontrollen över din ekonomiska sits

I en artikel i Svenska Yle går det att läsa om hur många känner att det är skambelagt att ha skulder, särskilt om det gått så långt att personen förlorat kontrollen över sin ekonomiska situation. Tipset är att försöka ta itu med problemet med detsamma och inte förtränga skuldsituationen. Ju längre man väntar desto värre blir räntekostnaderna och förseningsavgifterna.  Nu överväger regeringen ett räntetak på snabblån, men mer om det här.