När du ska starta en egen restaurang finns det en hel del saker att tänka på. Inredning, recept, meny, koncept och möblemang till exempel. Ska du servera kött eller kanske bara vegetarisk mat?

Vad finns det att tänka på kring att starta en restaurang? Bland annat att ha rätt inredning, som utvalda designmöbler från Furnit. Och vad ska du servera för mat? Kött, fisk eller kanske rent vegetarisk mat?

Vegetarisk mat på restaurangen?

I en artikel i SVT går det att läsa om hur det just nu är ett rekordintresse för just vegomat. Försäljningen av vegetariska produkter har ökat rejält och matbranschen har förändrats ordentligt. I samma nyhet skrivs det om hur yngre personer är de som driver utvecklingen framot mot mer miljömedveten mat, som även är mer hälsosam än rött kött och andra animaliska produkter. Något som det säljs mycket av är:

  • Vegofärs
  • Quorn
  • Sojakorv
  • Vegetarisk schnitzel
  • Grönsaksbiffar

Populära recept på vegetarisk mat

I Elle Decoration går det att läsa mer om populära vegetariska rätter. Det är allt från soppor på grönsaker och rotsaker till quinoasallad med bönor, vegetariska biffar på shiitakesvamp, falafel med pitabröd, vegetarisk lasagne, quorn stroganoff, fyllda paprikor, pannkakor på banan och krämiga pastasåser helt utan kött. Du kan dessutom lära dig laga dhal, en indisk linsgryta som är enkel att tillaga och desto godare att äta. Servera med naanbröd, en skiva lime och lite koriander som du bryter över maten.

Om du vill börja äta vegetarisk mat men inte vet hur – kan du byta ut köttet mot vega när du äter ute. Där kan det vara tillagat på ett sätt som gör att det knappt känns skillnad att det inte är kött i maten, och du får inspiration till vad du ska laga hemma.

Populära missuppfattningar om vegomat

Det finns många missuppfattningar om vegetarisk kost, i Aftonbladet går det att läsa om några om dessa. Många tror nämligen att man inte får i sig tillräckligt med protein av baljväxter och annan vegetarisk kost. Men det är helt fel, nötter och baljväxter har ett lika högt proteininnehåll som kött. Bara det att det dessutom är nyttigare för kroppen, mer hälsobringande och mindre tungt att smälta.