Vad finns det för olika typer av stöldskydd att välja bland? Bland annat märkDNA, men även smarta stöldskydd med gps, som gör att du ser var dina stulna ägodelar befinner sig. Båda sätten bådar för att du ska få tillbaka dina saker som någon tagit.  

Det kan vara värt att ha en försäkring om du har en värdefull sak i din ägo. Vare sig det är ett smycke, en klocka, en båt eller något annat. Med smart stöldskydd via gps, kan du faktiskt se var dina saker befinner sig om de blivit stulna. Och DNA-märkning på värdesaker kan göra det enklare för polis att spåra hittat stöldgods tillbaka till sina rättmätiga ägare. Smart va?

Stöldskyddsmärkning skyddar dina saker

På Polisens hemsida går det att läsa mer om detta så kallade märkDNA som blivit allt mer vanligt i svenska hem, på värdesaker. DNA:t är syntetiskt framställt och penslas på som en väska på dina prylar, vare sig det är en värdefull klocka, ett armband eller kanske ett halsband som är en släktklenod. Vätskan är osynlig och framträder endast under UV-ljus. Varje märkning är vidare helt unik, vilket gör att den kan spåras. Dessutom håller DNA-märkningen i sig i minst fem år på olika föremål. I Aftonbladet går det att läsa att detta minskar antalet inbrott.

MärkDNA förekommer idag i sprinklersystem på banker, värdedepåer, värdetransporter, butiker, lager, fordon eller på värdeföremål i hushåll. Det är en modern stöldskyddsmärkning som är flexibel och ger en spårbarhet som avskräcker kriminella – Polisen

Om du är riktigt smart använder du både en stöldskyddsmärkning med gps OCH märkDNA – på till exempel en värdefull båtmotor. Något som stjäls från hamnar och båtar avställda på land. Mer om detta i Dagens Nyheter.