Sol, evig sommar, ändlösa stränder och ett liv i frihet; hur härligt låter inte det? Att flytta utomlands är en dröm som delas av många och som förverkligas av allt fler. Där det en gång i tiden verkade som om ett liv i utlandet var förbehållet samhällets mest priviligierade är det idag något som kan genomföras av de flesta med lite planering och förberedelser.

Ekonomi, resvana, jobb, studier, hälsa, familj och socialt umgänge är alla faktorer som påverkar både beslutet att lämna Sverige och hur livet blir i det nya landet. En utomlandsflytt innebär en rejäl omställning; plötsligt är man omgiven av ett annat språk, en annan kultur och ett annat sätt att sköta praktiska saker. Hur det upplevs är väldigt personligt: kul och spännande eller jobbigt och frustrerande. Ett vanligt misstag är att sälja hus och hem innan man riktigt har provat på hur det egentligen är i det nya landet. Därför är det enklare och smartare att hyra någonting inom sin budget och låta förvara sina tillhörigheter i pålitliga och organiserade förråd; Läs mer här om hur du kan få hjälp både med att flytta dina möbler och föremål till en bra förrådslokal och att förvara dem där så länge du vill.

Hemlängtan vanligt

Trots att rekordmånga svenskar flyttar utomlands så innebär det inte att alla upplever flytten som helt lyckad och ångrar därför snabbt att de sålt allt de äger, vilket försvårar en eventuell hemflytt. Anledningen till att man vill komma hem igen behöver inte vara att man inte trivs i det nya landet, utan helt enkelt att man har hemlängtan. Enligt undersökningar är det inte ovanligt att äldre längtar hem till barnbarnen och att det i huvudsak är män som finner tanken på att lämna allt bakom sig lättare.

Ekonomiska omställningar

Bland de vanligaste anledningarna till att människor vill flytta utomlands är klimatet och att man kommer längre med sina surt förvärvade pengar. Så kan det åtminstone verka till en början! Då kronans värde i förhållande till euron stiger och sjunker i omgångar kan det påverka den ekonomiska situationen ganska radikalt, och därför är ofta länder utanför EU billigare för svenskar, vilket ibland innebär längre avstånd eller knepigare skatteregler.

Olika länder har också mycket olika kostnader vad gäller vardagslivet. Medan Grekland är ett relativt billigt land vad gäller restauranger och barer så kan elräkningar och livsmedelsbutiker vara dyra, vilket inte alltid kommit med i beräkningen.