Nu ska vi människor ha en buffert på minst två månadslöner och vi ska ha god koll på vår pension och gärna ha lite aktier som kan ge god avkastning. Men hur ser det egentligen ut?

Svenskarna är ett folk som älskar att äta gott och leva gott. Den som har snyggast bil på uppfarten vinner. Men ett mynt har två sidor och vänder man på glansen så kan man skåda konsumtionslån och andra lån som ligger och skaver.

Varannan skäms

Enligt en artikel från Svd.se så skäms varannan svenska över sin ekonomi och en tredjedel mår illa över sin dåliga privatekonomi. Många anser att de inte går att få hjälp att vända kajutan på rätt sköl och vandrar längre ner i mörkrets spiral. Vad det handlar om då är att ta kontroll över sin situation och ta ansvar.

Ta kontroll över ekonomin

För många så råder det en okunskap om hur man tar hand om sin ekonomi, något som SEBs privat- och välfärdsekonom Jens Magnusson vill ändra på genom att försöka upplysa svenskarna. För om vi får mer kunskap så kommer våra beslut att te sig annorlunda och vi kommer få ett mer långsiktigt tänkande. På Bluestep.se kan du alltid ta ett enkelt lån för att komma I fas och för att reda ut trassel innan du åter är på banan. Vad det handlar om är man aldrig får tänka att det inte finns en lösning från kaoset. Det finns alltid hjälp att få – det handlar bara många gånger om att vi människor måste sätta oss ner och våra ta kontrollen och våga se hur situationen ser ut. Gör vi det kommer vi inte längre att skämmas. Ett tips är att tänka ”många bäckar små” och försöka att dra in på de utgifter som inte är livsnödvändiga, samt att skaffa sig en bankbok, eller en app där du kan håll koll på intäkter och utgifter. Våga stirra siffrorna i vitögat och våga ta kontroll!